9.2.2013

Letut, syrnikit, blinit, crêpes, galettes, american pancakes, vohvelit...



Letut, syrnikit, blinit, crêpes, galettes, american pancakes, vohvelit - suolaista tai makeaa, yhteistä näille kaikille ovat munat, neste ja jauhot. Lisäksi muoto on useimmiten pyöreä ja littana. Toinen yhteinen piirre on lasten ehdoton suosio ja maistuvat nämä kyllä aikuisillekin, ainakin minulle.

Paitsi torstaisin hernekeiton kaverina Suomessa ja Ruotsissa, lettuja syödään perinteisesti melkein kaikissa kristillisissä maissa laskiaisen aikoihin. Paaston alkaessa lettujen reseptillä sai kulutettua loput kananmunat ja maidon. Vähän samasta syystähän Suomessa on tehty laskiaispullia. Nykyään kyseessä monilla on ennemminkin vain mukava perinnemuisto, mutta anglosaksisissa maissa vietetään edelleenkin "lettu-tiistaita" ja Ranskassakin vohvelit ovat tuttu näky Mardi Gras-juhlan herkkupöydässä.

Lettujen paksuudesta ja koosta käydää ikuisuuskeskustelua. Toiset tykkäävät isoista, ohuista ja pitsimäisistä - toiset vannovat pienten ja paksujen nimeen. Jotkut taas eivät halua lettuja ollenkaan vaan sen ison ja muhkean uunipannukakun.

Meillä viime aikoina lasten erittäin äänekkäässä äänestyksessä ovat voittaneet sellaiset keskikokoiset ja suht ohuet letut. Mites teillä ?

Siinäpä niin mielenkiintoinen kysymys, että taidan oikein laittaa kyselyn pystyyn.


  Käykääpä klikkaamassa suosikkinne sivupalkissa ! 


Äänestysaika loppuu sunnuntaina 24.2. puoliltaöin. 
 

Kaikilla meillä on varmaan jo hyvä ohje lettujen tekoon, mutta tässä vielä kaiken varalta perusresepti, jolla tehtiin tuo yläkuvan pino. Siis niitä keskikokoisia, ei kamalan paksuja, muttei kovin pitsimäisiäkään. Seuraksi mummin omenahilloa ja, kun oikein herkutellaan, kermavaahtoa.

Perusletut

4 dl jauhoja
2 kananmunaa
6 dl maitoa
Voita paistamiseen

Sekoita taikina. Seisota puolisen tuntia. Paista pienellä pannulla letuiksi vähän keskilämpöä kuumemmalla. Käännä aina kun pinta ei enää ole taikinainen - heittämällä tietenkin.



32 kommenttia:

  1. Kävin äänestämässä;D Tosi harvoin syön lettuja;varmaankin viimeksi taisi olla kun tuttava teki syrnikkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas lettuja tehdään (yleisön pyynnöstä) vähintäänkin pari kertaa kuukaudessa.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lätyt on huippuja. Oma suosikki on krepit. Äänestys: Done!

      Poista
    2. Kiva, kun äänestit. Ja joo, lätyt ovat kyllä yksi ihmiskunnan parhaista keksinnöistä.

      Poista
  3. Ja nyt iski hirveä lettuhimo! Onneksi mieheni on näppärä letunpaistaja, itse tunnustaudun laiskaksi pannukakunpaistajaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin välillä toivoisin, että pojat innostuisivat taas uunipannukakusta - ei tarvitsisi seistä hellan vieressä. Vaan mitäpä sitä ei äiti lastensa mieliksi tekisi :-)

      Poista
  4. Mieluiten ohut ja pitsimäinen, mutta jos ei ole aikaa seistä lieden vieressä paistamassa lettuja (ja tietysti heittämässä ympäri, tottahan toki), niin sitten vaan taikina paistumaan uuniin.
    Jostain ulkomaanblogista joskus luin, että suomalainen pannukakku on omituinen poikkeus kaikista maailman muista pannukakuista. Muualla sitä ei kuulemma koskaan paisteta uunipannulla nelikulmaiseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaanko me laiskempia kuin muut vai yleensä vaan käytännöllisempiä ?

      Poista
    2. Kallistuisin sen käytännöllisyyden puolelle ;)

      Poista
  5. Oooh, Minna, osuit suoraan suoneen;-) Lettuja omaa meillä tehdä vain R. sillä hän tekee niistä aina ptismäisiä ja taivaallisen ohuita tekipä sitten isoja tai pieniä. Minun lettuni ovat hänelle amerikkalaisia pannukkuja;-)

    Letut kestävät aikaa ja niitä tullaan syömään aina. Odotas vain kun julkaisen 'meidän' lettuohjeen, joka on yhdestä superkeittokirjasta;-) Luulin aina, että vähemmän sokeria ja vähemmän voita...kaikki kääntyi toisinpäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, odottelen lettuohjettasi.
      Meilläkin on vuosien varrella tehty lettuja jos jonkinlaisia, mutta tuo perusohje on jotenkin vaan niin helppo.

      Ensi viikolla tosin kerron sitten, miten kävi kun kokeilin tehdä ranskalaisia galettes bretonnes...

      Poista
  6. Meillä on aika samanlainen peruslettujen ohje, ripsautan sekaan vielä aavistuksen suolaa.

    Ulkomailla menen mielelläni lettupaikkoihin: Prahassa söin hedelmä- ja suklaatäytteisiä lettuja, Pariisissa tietenkin crepesejä, Amsterdamissa oli ihana pannukakkupaikka ja Tukholman Junibackenissa tietenkin Pippis pankakorit olivat must. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Letut ovat jotenkin niin yleismaailmallinen ilmiö. Pitäisi varmaan joskus oikein listata peräkkäin kaikki mahdolliset lettureseptit, joita on tullut vastaan.

      Poista
  7. Minäkin äänestin, vaikka oli vaikea valita pulskien ja pitsimäisten välillä... koko perheemme yhteinen suosikki ovat american pancakes, itse rakastan myös syrnikkejä. Ja niistä pitsimäisistä tulee ihani lapsuuden muistoja & tunnelmia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin maistuvat kyllä kaikki. Ja näköjään lastenkin suosikki vaihtelee vähän ajasta toiseen.

      Poista
  8. Tässä yhteydessä on pakko hehkuttaa ja vinkata Oulussa matkaileville, että torinrannasta löytyy pannukakkuihin erikoistunut ravintolakin, Pannukakkutalo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään mielessä, jos joskus taas eksyn Oulun suuntaan

      Poista
  9. Ja vielä yksi kommentti: ahvenanmaan pannukakku, meidän perheessä tunnettu nimellä mannapannari, on uuninpannukakkujen aatelia.

    VastaaPoista
  10. apua, jo toinen lettutorni tänään blogeissa joita seuraan.. pitääkö näitä herkkusia alkaa tekemään eikä vaan ihailemaan ;) näyttää tosi hyvältä. Vastaus sivupalkin kysymykseen tuli helposti, oikein pitsireunainen ja ohut.. eli runsaalla voilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tämä laskiainen tällaista lettuaikaa :-) Tehdäänkö Brasiliassa laskiaisena jotain lettujen tapaista ?

      Voi tekee kaikesta parempaa ;-)

      Poista
  11. Meillä varsinkin mies on hulluna kaikkeen lätynsukuiseen, joten eri versioita paistellaan kyllä aina välillä...

    Itse tykkään eniten rapeista vohveleista kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa (tulee ihan nälkä kun ajattelee, joutuukohan tehdä huomenna...), mutta noista vaihtoehdoista taidan äänestää ohutta ja pitsimäistä. Uunipannari muuten tunnetaan täälläpäin nimellä kropsu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös kropsuun liittyen ole joku sen niminen kirjakin ?

      Poista
  12. Kaikenlaiset letut ovat ihania, mutta tykkään eniten paksuista. Amerikkalaisista pannukakuista tai suomalaisisa äkäsistä. Uunipannarikin on helppoudessaan ihana. Sitä teen usein myös suolaisena versiona, eli lisään taikinaan vaikkapa pinaattia ja fetaa.

    Olen yleensäkin niin hiilihydraattikuningatar, että kaikenlaiset lettuset ovat selvä suosikkini viikonloppubrunsseilla tai muuten herkutellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, suolainen uunipannari on herkkua sekin. Just vaikka fetan kanssa...

      Poista
  13. No niin, nyt on kuvassa niin herkullinen lättykasa, että tänään on pakko ryhtyä lätynpaistoon! Meillä kyllä useammin menee pannari uuniin kuin lättytaikina pannulle. Siksi kai ne lätyt sitten maistuvatkin niin mahtaville. Äänestin ohutta pitsireunaista :)

    VastaaPoista
  14. Laitoin haasteen blogiini, käyppä kurkkaamassa jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Täytyykin pitää oikein haasteisiin vastaus -viikonloppu :-)

      Poista
  15. Yhdeksi vaihtoehdoksi olisi voinut hyvin laittaa kaikki käy. Olisin ehkä vastannut sitten juuri niin.;) Sen puuttuessa vastasin ohuet ja pitsimäiset. Yhdet parhaimmat letut on muurinpohjapannulla paistetut letut taikinasta, joka sisältää unikonsiemeniä sekä appelsiininkuoriraastetta. Niihin tulee hyvä, rapea ja pitsimäinen reuna. Ja oman viehätyksensä antaa tietenkin myös se ulkona paistaminen ja syöminen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten hyvältä nuo unikonsiemenillä ja appelsiininkuoriraasteella maustetut muurinpohjaletut kuulostavatkaa...

      En minä voinut laittaa tuohon sellaista "kaikki käy" -vastausta. Kaikkihan ruksaisivat sen ! Meillä ainakin uppoavat ihan mitkä tahansa letut :-)

      Poista