5.2.2013

Ei tullut Runebergin torttuja - tuli Hummingbird Bakeryn mustikkamuffinssit


























Minun piti blogata aiheeseen sopivana päivänä Runebergin tortuista, mutta... onnistuin täyttämään kupit liikaa, jolloin iso osa taikinasta valahti pellille eikä tortuista tullut millään muotoa kuvattavan näköisiä. Siispä joudutte odottamaan Runebergin kirjaimellisten kuppitorttujen ohjetta ensi vuoteen.  Kannattaa odottaa, maku oli ihan kohdillaan ;-)

Lohdutukseksi laitan tässä mustikkamuffinssien ohjeen. Näitä tehdään meillä säännöllisesti aina niin kauan kuin pakkasesta mustikoita löytyy. Tästäkään kuvasta ei ole kovin kauan. Kuvia leivonnaisista onkin koneelle ilmaantunut viime aikoina sellaista tahtia, että nyt pitää varmaan vähäksi aikaa lopettaa. Loukkaantuneen nilkan takia en pysty harrastamaan edes sitä vähää liikuntaa, jota yleensä, mikä tarkoitttaa leivonnaisten sokeri ja rasvamäärien kertyvän vähän turhan helposti tuonne vyötärönseudulle...

Minä tosiaankin luulin aina, ettei pakastetuista mustikoista saa kunnon muffinsseja. Siis siihen saakka kunnes tulin hankkineeksi Hummingbird Bakeryn kirjan. Siitä löytyy monta muutakin taivaallista ohjetta, mutta tästä on tullut vakiokamaa.

Tällä ohjeella onnistuu aina, kunhan ei rupea ahneeksi mustikoiden kanssa niin kuin minä toisinaan. Niitä tarvitaan oikeasti aika vähän. Lopputuloksena saa ihania, pehmeitä muffinsseja, joissa on juuri sopivasti happamanmakea taikina. Joskus raastan sekaan vielä hitusen sitruunankuorta. Ihan vaan lisämausteeksi.

Kun en edelleenkään ole saanut hankituksi uutta keittiövaakaa rikki menneen tilalle, on mitat tässä muutettu desilitroiksi. Hyvin onnistui vähän silmämääräisestikin.

Mustikkamuffinssit Hummingbird Bakeryn tapaan

5,5 dl jauhoja
4 dl sokeria
1 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
vajaa 4 dl piimää
1 muna
1 tl vaniljasokeria
70g vähäsuolaista voita sulatettuna
EDIT : mustikoitakin tietysti tarvitaan (kiitos Sanna huomautuksesta) runsas pari desiä... . 

Lämmitä uuni 170 asteeseen.
Laita kuivat aineet yleiskoneeseen ja sekoita. Paras sekoittamiseen on K-vispilä.
Sekoita piimä ja kananmuna keskenään ja kaada kulhoon vähitellen, koko ajan hiljalleen sekoittaen. Kaada voisula sekaan ja anna pyöriä keskinopeudella, kunnes taikina on tasainen.
Sekoita mustikat lopuksi varovasti joukkoon.
Täytä muffinssivuoat 2/3 täyteen ja kypsennä uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä hetken muffinssipellillä ennen kuin nostat pois ritilälle.

Ohjeessa kovasti kehotetaan käyttämään yleiskonetta, joten niin olen tehnyt minäkin. Uskoisin käsivatkaimen kuitenkin ajavan saman asian.


16 kommenttia:

  1. Onneksi se on Runebergin päivä ensi vuonnakin.;) Ihana muffinssiresepti. Piimä antaa aina hyvän maun leipomuksiin. Eilen juuri katselin, että pakastimessa on viime kesäisiä pensasmustikoita enemmän kuin oletinkaan, joten näitä voisi kokeilla.:) Vaikka vähän sama vika, että parempi olisi välillä pysytellä sokerista ja rasvasta erossa.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ensi vuonna taas uudestaan.
      Piimä on tosiaan aina hyvää leivonnaisissa. Siitä tulee jotenkin sellainen ihanan hapan vivahde.

      Poista
  2. Minulla on samantapainen ohje, johon tulee jotain hapanmaitotuotetta, käytän mitä milloinkin ja tulee kyllä erinomaista leivonnaista.
    Oi, mikä sinun nilkallesi kävi? Tunnen aina suurta myötätuntoa nilkkapotilaita kohtaan, tunaroin omani muutama vuosi sitten melko perusteellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, näin käy kun pää ei muista, että kroppa on jo aika vanha. Otin vähän liian rajusti joulutauon jälkeen treeneissa ja sain venäytettyä yhden nivelsiteistä. Ei mitään kauhean pahasti, mutt häiritsevästi.

      Poista
  3. Ei huolta,kyllähän Runebergejä voi tehdä ja syödä huomennakim :D Hei,tosi kiva blogi sulla muutenkin. Täytyypä ruveta seuraamaan vakkariin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, eihän me kalenteria katsota herkuttelussa :-)
      Kiitos ja tervetuloa seuraan !

      Poista
  4. Näyttääpä hyvältä!

    ps. blogissani sulle jotain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos - täytyypä jossain kohtaa vastata.

      Poista
  5. Minulla oli tarkoitus tehdä tänään mustikkamuffinseja (en muistanut Runebergin päivää ennen kuin aamulla, hyvä minä kirjabloggari!), mutta kävimme lasten kanssa shoppailemassa ja siellä syödyt herkut painavat mahassa vielä niin vietävästi, että taidan jättää leipomukset huomiselle :)Tosin kuvaasi katsellessa alan tulla katumapäälle!

    Sain jostakin ilmaiseksi muffinssijauhomixin ja ajattelin käyttää nyt sen näihin. En kyllä ole aiemmin kokeillut sellaista, mitenkähän onnistunee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eihän sitä nyt kaikkea voi muistaa.

      Minä en ole koskaan käyttänyt mitään valmiita mixejä - pitäisi varmaan kokeilla.

      Poista
  6. Nyt tekisi mieli leipoa muffinseja. :) Laitan yleensä mustikkamuffinseihin hieman valkosuklaata mukaan (ja valkosuklaa sopii mielestäni vain leivontaan), mutta sait sitruunankuoren mukana olon kuulostamaan niin hyvältä, että taidan kokeilla näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosuklaa ja mustikat ovat ihana yhdistelmä...

      Poista
  7. Tuo Humming Birdin kirja on ihana. Ja setä Ruuneperi olisi taatusti syönyt mieluusti myös näitä muffinsseja. Jos se Fredrika olisi vaan niitä hänelle leiponut... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on tosiaan valtavan hyvä ja mustikkamuffinssit kelpaisivat vaikka kuninkaille, kansallisrunoilijoista puhumattakaan.

      Poista
  8. Mustikkamuffinsit pesevät Runebergin tortut 10-0, ainakin jos minulta kysytään ;) En ole siis vielä niiden makuun oppinut. Minulla alkaa aina tehdä mieli laskiaispullia kun näen Runebergin torttuja ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mulle kelpaa kaikki - en näin äkkiseltään muista yhtään makeaa leivonnaista, josta en oikein pitäisi...

      Poista