9.1.2013

Lauran linsseistä inspiraatiota



Aina joskus, tai no myönnetään, aika usein aivot lyövät tyhjää siinä vaiheessa, kun pitäisi keksiä perheelle apetta pöytään. Onneksi on televisio, keittokirjat, ruokalehdet ja tietysti blogit.

Viimeksi osuin katsomaan Laura Calderin "Näin teet ranskalaista ruokaa" juuri edeltämainitun kaltaisena hetkenä. Isäntä oli ystävällisesti tallentanut digiboksiin tämän meidän molempien suosikin. Kyseisessä jaksossa Laura teki ranskalaisia kasvisruokia. Tomaattimunakoisovuoka ja linssisalaatti jäivät jaksosta parhaiten mieleen. Kun linssisalaattia varten kaupasta ei tarvinnut hakea kuin vuohenjuustoa, niin menu oli valittu.

Odotin mielenkiinnolla lasten reaktiota kyseiseen ruokaan. Piilotin linssit varmuuden vuoksi tomaattikerroksen alle ja lisäsin kinkkusiivun riekaleita hämäykseksi. Ei olisi tarvinnut. Kunhan keskimmäisen ei tarvinnut syödä vuohenjuustoa, hän pisteli linssejä hyvällä halulla. Esikoinenkaan ei edes mutissut vaan lautanen tyhjeni. Vain saksanpähkinät jäivät jotenkin pois poikien haarukasta. Tämä oli siis hyvää ! Yksi lisä vakiorepertuaariimme.

Laura Calderista muuten sen verran, että hänen ruokaohjelmansa on katsomisen arvoinen. Reseptit ovat yleensä tosi inspiroivia. Lisäksi Laura itse on hauska - ei sitä oikein muutenkaan voi sanoa- Hänen pienet "ranskalaiset" kiekaisunsa, kulmakarvojen kohotuksensa ja keikauttelunsa saavat ainakin meillä aikaan pieniä naurunpyrskähdyksiä. Siis ihan hyvässä mielessä, emme mitenkään pilkkaa. Jotenkin nuo maneerit vaan tuntuvat ainakin meillä vähän erilaisilta, kuin mitä ranskalaisessa isännässä olemme tottuneet näkemään... Tiedä sitten onko eroissa kyse sukupuolesta vai kotimantereesta...

Blogeistakin on bongattu kaikenlaista kivaa viime aikoina kokattavaksi. Copycat on ollut kiireinen, tosin vähän vaihtelevalla menestyksellä. Facebookin puolella pääsee seuraamaan Copycatin edesottamuksia, vaikka kaipa sitä jonkun summeerauksen taas voisi tännekin laittaa jossain vaiheessa.

Tässä nyt kuitenkin tämä linssisalaatti. Sellaisena kuin se päätyi meillä lautaselle.

Lauran linssit tomaateilla

Tarvitset :
Linsseja (Beluga)
1 punasipulin
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
ranskalaisia kuivattuja yrttejä (rakuunaa, timjamia, salviaa jne... meillä valmista sekoitusta)
kanaliemikuutio tai sellainen hyytelöfondi
1 rkl Balsamico-etikkaa
terttutomaatteja, jos löydät syötävän oloisia
jotain kinkkua (ei ollenkaan pakollinen)
saksanpähkinöitä kuumaksi paahdettuina
vuohenjuustoa

Siivuta punasipuli ja kuullota syvässä pannussa öljyssä. Lisää valkosipuli ja linssit ja pyöräytä öljyssä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja yrtit. Peitä kuumalla vedellä ja sekoita joukkoon kanaliemihyytelö. Anna poreilla vähintään 20 minuuttia, kunnes vesi on melkein kaikki haihtunut. Sekoita joukkoon Balsamico. Asettele lautasille tai tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon vuohenjuustoa maun mukaan pieninä kuutioina. Asettele päälle tomaatit kuutioina, pähkinät ja kinkku. Tarjoile. Ei meistä kaivannut tämän enempää kastiketta, vaikka Laura lorautteli linsseihin lisää öljyä ennen tarjolle asettelua, mutta meill olikin salaatissa nuo tomaatit ihan omana lisäyksenä. Kaikkein parhaita olisivat olleet taas uunitomaatteina, mutta sattuneesta syystä ei ehditty tekemään.

8 kommenttia:

  1. Tämä on takuuulla hyvää! Ja se munakoisojuttu myös.

    Kerro mulle, miksi en voi löytää Jyväskylästä ricotta-juustoa purkissa? Mikä sen myyntinimi on? Joku muu kuin ricotta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvää :-) Sitä munakoisojuttua olisi tarkoitus kokeilla vähän muunneltuna kanssa.
      Ricottahan on jonkunlaista herajuustoa, mutta en minä sitä ole tainnut millään muulla nimellä nähdä tai ainakaan tunnistanut. Meillä on ihan naapuri K-marketissakin, joten varmaan saisivat tukusta tilattua, kun pyytää.

      Poista
    2. Minulla olisi yksi simppeli uusi ohje...Tiedän, että se on herajuusto, mutta millä ihmeellä sen voisi korvata vai lisäisinkö vain mozzarellan määrää. Ricottan maun sanotaan olevan erikoinen ja makea, joten ei sinne kai mitään emmentalia voi laittaa tilalle. Tämä minua harmittaa, kun aina pitää olla joku yksi ainesosa, jota saa etsiä koirien ja kissojen kanssa. Jos tekisin tätä pääasiana juttu olisi eri, mutta kun kirjabloggaan ja luen tunteja päivässä....

      Poista
    3. No nyt kävi tuuri... Glorian ruoka ja viini -lehden uusimman numeron kannessa mainostetaan, että siinä opetetaan ricotta tekemään kotona. Ei näyttänyt kauhean vaikealta edes. Sitruunalla juoksutettua täysmaitoa ja kermaaa...

      Kokeilen varmaan jossain välissä ja bloggaan, mutta lehdestä ohje löytyy tietysti heti (tai sano, jos haluat juuri kyseisen ohjeen vaikka maililla...)

      Poista
  2. Linssisalaatti on se juttu mitä on pitänyt tänä talvena tehdä, epäilin vain etteivät lapset suostu syömään. Mutta jos sitä nyt sittenkin kokeilisi :). Laura on ihan mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vähän epäilin lasten innostusta, mutta hyvin upposi :-)

      Poista
  3. Kiva ohje.:) Linssit tulee aina käytettyä keittoihin ja muhennoksiin. Voisikin välillä kokeilla johonkin muuhun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas on linssisalaattia tehty ennenkin. Pitäisi totutella paremmin käyttämään linssejaä, papuja jne. Ne ovat hyviä ja ravitsevia. Jotenkin vaan aina unohdan ne.

      Poista