20.11.2012

Marraskuun lempileipää - maalaisleipä ranskalaiseen tapaanLeipäjuuren teko voi tuntua työläältä ja aikaavievältä. Sitä se vähän onkin, mutta kun juuren kerran on saanut aikaiseksi, niin kannattaa hyödyntää pakastinta. Siellä sen pitäisi säilyä käyttökelpoisena aina kolmisen kuukautta kerrallaan, kun jääkaapissa säilymisaikaa on vain viikon verran. Minulla on pakkasessa valmis juuri, jota herättelen noin kerran kuukaudessa. Silloin syödään rapeakuorista maalaisleipää, jonka reseptin lisäsin tänne.

Kerralla tulee kaksi reilua leipää, joten niistä riittää perheen ruokalistalle muutenkin kuin aamupalaksi. Uunileivät kinkulla, ananaksella ja juustolla uppoavat ainakin meillä ihan uskomattoman hyvin. Niitä pitää aina tehdä sen verran reilusti, että saadaan vielä seuraavaksi aamuksikin mikroon lämmitettäväksi. Italialainen leipäsalaatti taas on isännän suurinta herkkua ja sitä tehdään aina kun saadaan iso nippu lehtipersiljaa  mummin kasvimaalta ja sen seuraksi minttua.

Mitkä teillä ovat parhaita leipää pääaineenaan käyttäviä herkkuja ?

3 kommenttia:

 1. Laitoin juuri pari päivää sitten ensimmäisen juureni tulemaan. Ruisleipää pitäisi saada aikaiseksi, saas nähdä mitä syntyy.

  Miten juuren herättely pakkasesta käytännössä tapahtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuren herättely tapahtuu niin, että sen annetaan ensin sulaa. Sitten laitetaan sekaan 4 dl jauhoja ja 2,5 dl lämmintä vettä (määrät siis tämän reseptin mukaan). Sitten vaan annetaan seistä huoneenlämmössä vuorokauden verran ja toivotaan, että alkaa taas kuplimaan... Näin siis toimii ainakin vehnäjuuri.

   Juurella leipomiseen tulee himo. Kun pääsee oman leivän makuun niin ei kaupan pussileipiä enää vilkaisekaan. Onnea juurentekoon !

   Poista
 2. Kiitos selvennyksestä! Eli kuplinta on kaiken a ja o :)

  VastaaPoista