28.10.2011

Kirje Siperiasta


Jos Mangopuun alla kuvasi elämää omien valintojen kanssa, niin Kirje Siperiasta kertoo tarinan, jonka päähenkilöllä ei valinnanmahdollisuutta ole. Christian Sundgren on toimittanut tätinsä Elna Schadanoffin tarinan tämän kirjoittaman käsikirjoituksen pohjalta.

Suomenruotsalaissyntyinen Elna asui Venäjällä Stalinin puhdistusten aikaan. Hänen miehensä vangittiin ja Elna tuomittiin Siperiaan, ainoana rikoksenaan olla naimissa valtakunnan "viholliseksi" epäillyn miehen kanssa. Elnan oma ääni kertoo äidin tuskasta hänen joutuessaan eroon lapsistaan ja vaimon huolesta miehen kohtalosta. Samalla hän kuvailee myös, miten ihminen sopeutuu ja henkiinjäämisvaisto auttaa selviytymään vaikeissakin oloissa.

Kymmenen vuoden karkotuksen jälkeen Elna sai palata Moskovaan, mutta mikään ei tietenkään enää ollut ennallaan. Elämänsä lopulla hän muutti Suomeen perheensä luo.

Elnan koskettava kohtalo saa miettimään vallan mielivaltaisuutta pahimmillaan. Ei mikään ihme, että hänen muistelmiaan ei aikoinaan julkaistu lendistösensuurin vuoksi, vaikka ehkä olisikin ollut ihan terveellistä tuoda esille muuten huhun tasolla pysyneitä hirmutöitä.

Parasta kirjassa on henkilökohtainen ote Elnan osuudessa, mutta myös hänen veljenpoikansa keräämät historialliset faktat ja selitykset ovat mielenkiintoisia. Kannattaa siis lukea, ainakin siksi, että muistaisimme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti