22.6.2011

Jatkoa sarjaamme sarjat... Marcus Didius Falco


Minulla näyttävät kaikki asiat tällä hetkellä jotenkin muuttuvan sarjoiksi. Kolmas lapsi jatkoi poikasarjaa, terveyshaasteet jatkuvat (antibioottikuurilla... ) ja kirjoja tulee luettua sarjoittain, joko päähenkilön tai sitten kirjailijan osalta.

Tällä kertaa on sarjana perinteisiin dekkareihin vaihtelua kaipaaville sopiva Marcus Didius Falco. Lindsey Davis on onnistunut luomaan uskottavan ja jopa hauskankin yksityisetsivän muinaisen Rooman ajalle jälkeen Neron ja 3 konsulin.

Tarina kerrotaan elokuvista tuttuun "private eye" -tyyliin eli sankari kertoo itse edesottamuksistaan ja keikoistaan vähän ironiseen ja vähättelevään tyyliin. Kirjallisuudessa minulle tyylillisesti samanlaisina mieleen tulevat lähinnä Nero Wolfe-tarinat. Niistäkin pidän kovasti.

Toistaiseksi olen lukenut sarjasta kolme ensimmäistä kirjaa (sarjaa on ainakin 20 osaa ja sitä on julkaistu vuodesta 1989 lähtien). Kahdessa ensimmäisessä sama tarina jatkuu ja loppuu, vaikka ensimmäinen osa toimii myös itsenäisenä. Kolmas on sitten ihan oma juttunsa. Poliittisten ja muiden rikosten selvittelyn lisäksi, pääsemme seuraamaan Falcon myrskyisää rakkaussuhdetta senaattorin tytär Helena Justinaan. Suomalaisille kuriositeettina tulee Helenasta mieleen Pekka Puupään Justiina- yllättävää luonteen samanlaisuutta...

"The Silver Pigs" kertoo, miten Falco selvittelee keisari Vespasiuksen henkeä uhkaavaa salaliittoa. Selvittely vie sankarin peräti Britannian hopeakaivoksiin orjaksi sekä kauniin Helenan henkivartijaksi. "Shadows in Bronze" jatkaa salaliiton selvittelyä ja solmii viimeisetkin langat kauniiksi rusetiksi yllättävässä ja jännässäkin lopussa. "Venus in Copper" taas kietoo Falcon sotkuiseen ihmissuhde- ja bisnessvyyhtiin, jossa motiiveja ja murhayrityksiä riittää suunnalla jos toisellakin.

Täytyy myöntää, että kahden ensimmäisen jälkeen oli pakko vähän pitää Falcosta taukoa. En millään enää jaksanut hänen huomautteluaan kolmatta kirjaa peräjälkeen. Muutaman viikon paussin jälkeen sitten taas roomalaiselämä maistui ja nyt on sellainen olo, että voisi hänen edesottamuksiaan seurata pidemmällekin.

"Wink, wink" siskoni Englannissa ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti